Vår filosofi: Funktion & finess!

Nämforsens_logo_vit bakgrund

Nämforsen, midnatt. Foto Viktoria Ahl.

Valparna får tidigt åka med på små utflykter. Då tumlar de glatt ut ur "valptaxin" (transportväskan på fotplattan) och det är även dit de kravlar tillbaka och somnar efter en stunds upptäckande av stora världen.

Just här, mitt i Sagornas Ådal, finns en rent magisk natur och möjligheter till ett aktivt hundliv. När Nämforsens kennel registrerades 2018 hade vi sedan länge drivit kursgården HUNDraelvan och därmed knutit ett rikt kontaktnät med hundfolk över hela landet.

”En bra hund”! Vad är då ”en bra hund”?
För min del handlar det om att aveln ska stå på fyra viktiga tassar:
Mentalitet. Hälsa. Funktion – och en rastypisk exteriör.

Jag är tämligen välutbildad inom hundområdet. (Den som vill läsa mer om mig hittar info under ”Om oss” här på hemsidan.)
 14 år med Belair (BT) och mamman Sussi.

Uppvuxen med taxar och en mindre familjeuppfödning. Som vuxen har det främst varit rottweilers som förgyllt min tillvaro. Så kände jag att det var dags för någonting annat – en ”bilaga” till duktiga storasyster Duga (rottweiler Crowhills Farah) som gärna bar in ved och skötte tyngre sysslor.

Som instruktör möter jag många hundar – och hur jag än vred och vände på saken återkom jag ständigt till hur behändiga och trevliga de pudlar jag mötte var!
Så sakteliga började jag söka mig fram inom en för mig helt ny ras.
Letade efter en Pudel med stort P – en individ med bra arbetsegenskaper och intresse av att göra saker tillsammans med sin familj.

Vår första pudel hittade vi i Sätila utanför Göteborg. En nätt liten tripp på 90 mil enkel resa. Väl värt ”besväret” för att få den hund vi önskade!
JAMMA (Maylines Easy Jamming, SE10945/2015) visade sig ha de egenskaper vi efterfrågade.
En kavat liten tjej som charmade både två- och fyrbenta.
En arbetshund av Guds nåde och definitivt en ”cool cat” under krusig päls.
Vid ett års ålder klarade hon doftprov för alla tre Nose Work-klasserna på samma dag.
Strax före tvåårsdagen blir hon Licensierad Terapihund med huvudinriktning Integrationshund. Dessutom har Jamma både Novice, Intermediate, Advanced och Expert Trick Dog-diplom och vi tränar bland annat Dog Parkour med inriktning på att erövra diplom även där. Men allra, allra roligast är nog ändå Nose Work...
Härligast av allt är hennes suveräna ”av- och på-knapp” – Jamma kan verkligen konsten att chilla när det inte händer något annat!

 JAMMA (Maylines Easy Jamming), vår stamtik.

När det kommer till pudel finns massor av val att göra. Vill man ha en stor – eller en mindre? Bara inom detta område har vi fyra möjligheter.
Vidare – vilken färg vill jag ha? Det finns fem solida (enfärgade) och ett antal flerfärgade. Även de sistnämnda har sedan länge registrerats inom SKK vilket möjliggjort ett medvetet avelsarbete.
Från och med 1:a augusti 2024 kommer flerfärgade pudlar att inkluderas i den officiella FCI-rassttandarden och ges därmed möjlighet att konkurrera vid exteriörutställningar.


Hur kan det finnas flerfärgade pudlar? Är det någon annan ras inblandad?
Eller har man valt extrem inavel för att få fram önskvärda färger?
Nej. Inget av detta. Flerfärgade pudlar har alltid funnits, även om man i mitten av 1800-talet beslöt sig för att enbart satsa på de solida (enfärgade) eftersom dessa ansågs lämpligast i utställnings- och friseringssammanhang.
Generna för två färger finns således mer eller mindre aktiva i merparten av dagens pudelbestånd. Därför kan det "dyka upp" flerfärgade i solida kullar och tvärtom.
Dessutom har en liten skara entusiaster valt att satsa sin gärning just på de flerfärgade. Man har importerat, planerat, hälsotestat, utvärderat och "nördat ner sig" så som de flesta uppfödare brukar göra och sedan 2010 har det fötts planerade kullar med målet att bygga upp en bra svensk stam.

  
LIRA (Nämforsens Lira), Jammas dotter, med sönerna Hector & Dante.

Nämforsens kennel hade registrerat kennelnamn och uppfödarutbildning (SKK) innan första kullen fötts. Jag har senare följt upp genom att delta i SKK:s eminenta genetikutbildning - något jag med varm tass rekommenderar alla som har uppfödarambitioner.

Mitt mål är att få fram trevliga familje- och samarbetshundar som representerar sin ras på bästa möjliga sätt. Inriktningen är ”black & tan” men prio ett är friska, icke besläktade, individer. (Hittills har inavelsgraden legat på max 0,4 % ) 

Vilka är då våra förväntningar på dig som valpköpare?
I första hand att du väljer positiv förstärkning och icke-konfliktbaserad träning.
Vi vill att valpen får tillbringa större delen av sin tid tillsammans med sin familj. Pudeln är en utpräglad sällskapshund och trivs inte i hundgård några längre stunder.

Pudeln är smart – och vårt mål är Funktion – så ett viktigt önskemål är att den får jobba på olika sätt. Nose Work? Assistanshund? Rallylydnad? Spår? Agility? Trick Dog?

Utan omsvep så är detta en hund som kräver pälsvård. Om du vill ställa ut har du lite högre krav på detta.
Annars är det viktiga att du reder ut tovor (helst innan de uppstår!) och håller din pudel i gott skick. Det går bra att hålla hunden kortklippt om detta förenklar ert vardagsflyt.
Ännu viktigare än pälsen är faktiskt tandvård och kloklippning. Med tidig träning lär sig hunden snart acceptera, ja, rentav njuta av, hantering.

Att få ligga på rygg i knä kan vara en mysig stund! Samtidigt kammar vi pälsen, pysslar med klorna, håller öronen rena och borstar tänderna. (Bor man längre söderut är det också läge att kolla fästingar.)

Du som köper en valp från Nämforsens kennel får livslång support och kontakt med din uppfödare. Vi brukar anordna en "leveranshelg" där valparnas nya familjer får lära känna sina bya familjemedlemmar i lugn och ro. Detta fungerar som en första ”kennelträff” då man kan få svar på frågor och lite tankar kring valpens första tid i det nya hemmet. Dessutom brukar en hundfrisör komma och hjälpa alla tillrätta med tips och praktisk trimning.

Självklart är varje individ registrerad i SKK. Veterinärkontroll och vaccinationer är genomförda helt i sin ordning. Våra hundar är högt älskade familjemedlemmar och detta är vad vi förväntar oss att de ska få fortsätta vara i sina nya hem.

Om du är intresserad av att få in en "Nämforsare" i flocken så är det första steget att kontakta mig så skickar jag över en intresseanmälan att fylla i. På så sätt får jag lätt en överblick - samtidigt som du inte glömmer att nämna något viktigt. Jag har ingen linjär turordning med kölista utan strävar efter att Rätt individer (Valp + människa) ska få bästa möjliga chans att etablera en livslång relation.


Ett bra sätt att stödja de fantastiska flerfärgade pudlarna är att gå                                  med i klubben! Tassa in på www.flerfargadpudel.se.

"Femte symfonin" på väg ut i stora världen. Här hemma får de uppleva en genomtänkt mix av åldersadekvata upplevelser och däremellan vila i trygga "lyan". På bilden är syskonen Finlir, Fanfar, Kompa & DaCapo ute och åker skolbuss i träningsrummet.
Foto Ida Landberg.